Sydhavnsprisen 2024 er uddelt!

Stort tillykke til Sydhavnstippens Naturpleje og South Harbour Cafe, som modtager årets Sydhavnspris. Læs her motivationstalen bag fra Sankt Hans ved Karens Minde Kulturhus, hvor uddelingen fandt sted.

Kærlig pleje og god formidling af Sydhavnstippen

Hver søndag året rundt mødes en gruppe seje sydhavnere lige der, hvor Fragtvej bliver til en sti forbi Tippen. Her har Sydhavnstippens Naturpleje deres container med værktøj og haveredskaber.

Og hver søndag går Naturplejen ud på tippen og bekæmper Japansk Pileurt eller klipper tjørn eller slår græs med le eller samler affald eller noget andet, der lige den dag må prioriteres.

Den indsats sker for at Tippen bliver ved med at være et vidunderligt selvgroet naturområde, som både rummer de vilde vækster og samtidig er tilgængeligt til en fredelig gåtur eller en hyggelig aften med bål.

Sydhavnen skylder Naturplejen en stor tak for sit kæmpe arbejde. Takken går både til Erik Schjønning og Lone Ørskov, der er kernen i gruppen og til de frivillige, der mange gange om året lægger arbejdskraft om søndagen med at hjælpe til. 

Mange holder meget af Tippen, men det er de frivillige, der plejer naturen og gør den tilgængelig for andre. Samtidig skal lyde ros for indsatsen omkring at formidle Tippens dyreliv og planter på sociale medier og via fine plakater. Hvordan skulle man ellers have vidst, at en Alpaka har været ude og svømme i Renden, eller at et får er begyndt at halte. "Dagens nyheder” på Facebookside er skøn. 

Naturplejen på Sydhavnstippen; dette er en virkelig fortjent pris. Her et afslutningsvis et citat fra en af de Sydhavnere, der har nomineret jer:

”Erik og de andre i Naturplejen leverer ugentligt og dagligt en kæmpe frivillig arbejdsindsats for at Sydhavnstippen tager sig pæn ud for dyrene, der bor der, og de mange lokale og valfartende der nyder godt af områdets rekreative muligheder. "

Så kort kan det siges!

Rummeligt iværksætteri i Hørdumsgade 

I gamle dage – helt tilbage i 2016, lå der en cykelbutik på hjørnet af Enghavevej og Hørdumsgade. Den lukkede dog, men den stod ikke tom i lang tid.

Tre iværksættere – tre søstre med rødder i både Marokko og i Sydhavnen – havde udset sig lige netop det sted til en ny café. Jamilla, og hendes søstre fik med en blanding af knofedt og hjælp fra familien, sans for design og det gode danske begreb ”hygge” skabt en fantastisk oase på det trafikerede hjørne.

Den vigtigste ingrediens havde iværksætterne lært fra deres mor – evnen til at lave mad, der ikke alene fik kunder til at strømme til, men som også fik dem til at vende tilbage igen og igen. 

Rygterne begyndte at løbe: den der café var altså noget helt særligt, og anmelderne måtte også forbi for at smage. Og det gav bonus: Politiken honorerede med topkarakter 5 hjerter, og i 2018 tildeles cafeen ”Ibyen Prisen”. Politikens læsere var enige med anmelderne og kårede South Harbour Cafe som årets café. 

Siden er det gået slag i slag med masser af anerkendelse fra internationale magasiner for turister og madkendere. I 2022 på Bornholm, deltog South Harbour Cafe i Danmarks største kokkekonkurrence, Sol Over Gudhjem – og vandt publikumsprisen og produktprisen – som de eneste, der har vundet begge priser samtidig.

De 5 store hjerter af Politiken er i virkeligheden symbolske for den venlighed og glæde, man altid mødes med som kunde. Alle, der har besøgt South Harbour, kender smilene og varmen herfra. Og der deles ud af store hjerter, når der ansættes andre kvinder i cafeen, som på grund af sprogvanskeligheder eller andet lige trænger til en hjælpende hånd for at komme ind på arbejdsmarkedet. Med en fantastisk rummelighed og hjælpsomhed, er her skabt rammerne for en café, der nok ikke kunne ligge andre steder end netop i Sydhavnen.

Der var rigtigt mange i bydelen, der nominerede South Harbour Cafe til Sydhavnsprisen. Derfor et par citater fra et par af Sydhavnerne:

Først den lange:

”Jeg er glad for at indstille South Harbour Café til anerkendelse for deres enestående service og deres betydelige bidrag til lokalsamfundet. Med en varm velkomst, en hyggelig atmosfære og lækre retter, har South Harbour hurtigt vundet hjertet på vores lokale beboere og besøgende. Udover at servere velsmagende mad og drikke, går caféen også aktivt ind i samfundsinitiativer, der gør en positiv forskel. Fra at støtte lokale velgørenhedsorganisationer til at fremme bæredygtige praksisser, er South Harbour Café mere end bare et spisested - det er en vigtig del af vores fællesskab."

Og så den korte:

”Det er bare lækkert. God service og nogle lækre småkager. 10/10 Vil stærkt anbefale!”

Kgs. Enghave Lokaludvalg er glade og stolte over at kunne præsentere South Harbour Café som den anden modtager af årets Sydhavnspris. 

Tak for alle jeres nomineringer

Stort tillykke til begge prismodtagere, og tak til alle jer, der har sendt os nomineringer på folk, der gør en helt indsats for Sydhavnen! Det har været en fornøjelse at læse.

Sydhavnstippens Naturpleje v. Erik Schjønning og Lone Ørskov
Jamilla modtager prisen og holder tale på vegne af søstrene fra South Harbour Cafe