HOFOR har svaret på jeres spørgsmål om Valby skybrudstunnel

Inden mandagens borgermøde inviterede vi jer til at sende jeres spørgsmål om projektet til os - vi har sørget for svar fra HOFOR

Anlæggelsen af Valby skybrudstunnel vil i anlæggelsesperioden få betydelige konsekvenser for Sydhaven. Derfor er det vigtigt for os, at så mange som mugligt kan få svar på deres spørgsmål om anlæggelse af Valby skybrudstyunnel.

Derfor inviterede vi inden borgermødet i mandags jer til at dele jeres spørgsmål til projektet med os. Borgermødet var et online møde, hvor det kan være svært at gennemgå alle stillede spørgsmål. Derfor havde vi aftalt med HOFOR, at de efterfølgende ville svare på de sprøgsmål, som vi havde modtaget fra jer om projektet. Vi modtog spørgsmål både via facebook og ad andre kanaler.  

Nu har vi fået svar. Herunder kan du læse alle spørgsmål og svar.

Du har mulighed for at se en optagelse af mødet på følgende hjemmeside: Valby Skybrudstunnel | HOFOR

Borgermødet blev afholdt i forbindelse med den igangværende høring om afgrænsningen af miljøkonsekvensrapporten, der skal godkendes inden projektet kan blive realiseret. Der er høringsfrist d. 24. februar. 

Spørgsmål og svar om Valby Skybrudstunnel

Spørgsmål 1: Hvis udløbet skal være så tæt på den nye strand, vil det så ikke påvirke muligheden for at bade efter et skybrud?

  • Svar: Muligheden for at bade efter et skybrud vil lige som i dag blive påvirket. Valby Tunnelen vil dog reducerer antallet af gange, hvor denne påvirkning sker fra Gåsebæk kloakken fra de i dag 4-6 gange pr. år til gennemsnitlig 0,8-0,9 gang om året.

Spørgsmål 2: Hvilken konsekvens får projektet for badevandskvaliteten ved den nye Valby Strand?

  • Svar: Der vil ske en forbedring (se foregående svar)

Spørgsmål 3: Er udløbsområdet beskyttet af Natura 2000 eller lignende?

  • Svar: Selve udløbet er ikke besluttet af Natura2000 men da udløbet ligger i tilknytning til Natura2000 vil påvirkningen blive behandlet i miljøkonsekvensrapporten

Spørgsmål 4: Hvorfor skal rørføringen "knække" og føres under et beboelseskvarter og med udløb lige ved den nye strand i stedet for at blive kørt ud langs den anden ende af Valbyparken og ud ved grænsen til Hvidovre?

  • Svar: For at kunne opnå projektet målsætning om at reducerer antallet at overløb fra Gåsebækkloakken til Gåsebækrenden skal vi have tunnelen forbundet med kloakkens udløb, som er ved HF Musikbyens parkeringsplads.

Spørgsmål 5: Jeg bor i en haveforening lige over den planlagte tunnel. Jeg er nervøs for, om rystelserne kan påvirke mine og naboernes huse?

  • Svar: Der vil kunne forekomme vibrationer ifb. med etableringen af skakten ved Musikbyens parkeringsplads. Det er valgt at det skal være sekantpæle, hvor der er færrest vibrationer set i forhold til andre metoder. Inden anlægsstart vil der blive foretages en fotoregistering af jeres ejendomme og opsættes vibrationsmålere. Der forventes ingen vibrationer ifb. med selve tunneleringen.

Spørgsmål 6: Bane Danmark planlægger evt. at udvide godsbanegraven med 1 eller to spor. Hvis udvidelsen sker mod syd, vil udløbet af skybrudstunnellen evt. blokere for udvidelsen. Hvis udvidelsen sker mod nord, vil den ramme Haveforeningerne. Er HOFOR opmærksom herpå?

  • Svar: HOFOR er i dialog med Banedanmark.

Spørgsmål 7: Hvor tit skal det færdige anlæg serviceres, hvor lange perioder og hvor meget vil det forstyrre omgivelserne (støj, afspærring, trafik, ...)?

  • Svar: Langt hovedparten af service vil foregå nede i skaktene og vil ikke forstyrrer omgivelserne. Kun en almindelig varebil skal kunne komme til og fra skaktene. Større service, hvor dæksler, pumper eller andet skal udskiftes og det derfor er nødvendigt at få et større køretøj hen til skaktene vil forekomme meget sjældent. 

Spørgsmål 8: Kan det passe, at der kommer til at ligge en bygning lige ved indgangen til Tippen? Og i givet fald, hvor stor bliver den?

  • Svar: Det er ikke endeligt afklaret, men forventeligt ja. Den skal være mellem 50-90 kvm. 

Spørgsmål 9: Vil der blive taget hensyn til, at isfuglen har habitat ved bunden af Enghave Kanal (Lorterenden), lige der, hvor skakten skal ligge?

  • Svar: Dette vil blive undersøgt grundigt ifb. med miljøkonsekvensrapporten

Spørgsmål 10: Bliver adgangen til Tippen og Valbyparken forringet?

  • Svar: Nej. Dog vil adgangen til tippen ved Enghave Kanal blive flyttet ned til Fragtvej.

Spørgsmål 11: Bliver der i forbindelse med tunnelen under kørebanen (Blushøjvej til ved Hafniahallen) samtidigt anlagt en stiforbindelse under denne? Denne stiforbindelse har nemlig været på tale før og er et ønske i Valby.

  • Svar: Nej det er desværre ikke en del af projektet.

Spørgsmål 12: Hvor høj bliver installationen over jorden på Tippen, når den er færdig?

  • Svar: En eventuel bygning vil være mellem 3-4 meter høj.

Spørgsmål 13: kan man komme ind på Tippen, selvom der er byggeplads?

  • Svar: Ja det kan man. Vi flyttet dog indgangen ved Enghave Kanal.