Ønske til budget 2025: Sikker og sammenhængende trafik i Sydhavnen!

Vi vil have sat penge af på budget 2025 til at øge trafiksikkerheden og sammenhængen i Sydhavnen. Vi er i Sydhavnen stærkt plaget af gennemkørende trafik på de store indfaldsveje, og vi vil gerne have øget trafiksikkerheden for bløde trafikanter.

Kgs. Enghave Lokaludvalg har derfor tre ønsker til budget 2025 med følgende baggrund (du kan læse hele brevet til Teknik- og Miljøborgmesteren nederst på siden her):

  1. Forundersøgelse af mulighederne for en stibro over Sjællandsbroen ved Bådehavnsgade:
    Ønsket om en stibro er både begrundet i øget trafiksikkerhed for bløde trafikanter over den meget trafikerede vej, lettere adgang til metrostationen ved Sluseholmen for beboere i byudviklingsområderne ved Molestien og Bådehavnsgade samt muligheden for at knytte Teglholmen og Sluseholmen sammen med det gamle Sydhavnen. Det første skridt på vejen må være en forundersøgelse – denne er i Teknik- og Miljøforvaltningens input af 4. april anslået til at ville koste Ca. 1 mio. kr.
  2. En trafikal helhedsplan for hele Sydhavnen:
    Lokaludvalget mener, at det er nødvendigt, at der udarbejdes en trafikal helhedsplan for Sydhavnen. Vi henviser til, at vores bydel er stærkt plaget af gennemkørende trafik på de store indfaldsveje, især Sjællandsbroen/Sydhavnsgade og Ellebjergvej/P. Knudsens Gade/Vasbygade samt den stigende trafik på grund af byudviklingen i den nye del af Sydhavnen.
    Teknik- og Miljøforvaltningen bemærker, at forvaltningen er i gang med at udarbejde et bydækkende paradigme for lokale trafikplaner, som skal sætte rammerne for fremtidige lokale trafikplaner. Her fastsættes det blandt andet, hvor stort et område en lokal trafikplan kan dække. Det bydækkende paradigme forventes afrapporteret til Teknik- og Miljøudvalget i august 2024. En trafikplan for området kan derfor tage udgangspunkt i paradigmet, hvis der afsættes midler til trafikplanen i Budget 2025.
    Trafikplanen estimeres af forvaltningen til anlægsomkostninger på 2,5-3 mio. kr.
  3. Cykelsti på Stubmøllevej:
    Kgs. Enghave Lokaludvalg ønsker fortsat, at der etableres en cykelsti på Stubmøllevej. Vi undrer os over forvaltningens bemærkninger om manglende plads til at etablere en cykelsti, da der er tale om en bred vej.
    Vi ønsker at modvirke at Stubmøllevej bruges af bilister som smutvej til Sydhavnsgade, når Mozarts Plads åbner for trafik den 22. juni 2024. Vi er også bekymrede for, at planerne om Valby Skybrudstunnel og især sporudvidelsen ved Kalvebod vil medføre øget lastbilkørsel på Stubmøllevej med tunge lastbiler. Dette øger risikoen for cyklister, der færdes på vejen. Derfor ønsker lokaludvalget, at en cykelsti etableres snarest muligt, gerne i begyndelsen af 2025 inden arbejdet med sporudvidelsen begynder.

    Vi henviser også til, at Stubmøllevej er nævnt i Københavns Kommunes cykelstiprioriteringsplan 2017-2025, som en af de veje, der skal etableres en cykelsti på for at sikre et fuld udbygget cykelstinet (planen s. 13).

    Anlægsomkostningerne til cykelstien er af forvaltningen oplyst til 7-13 mio. kr.

Brev til Teknik- og Miljøborgmesteren Budget 2025